петък, 19 юли 2019
Текст
Вход

Витамини, каква е тази дума по разни сайтове?

Новини - Последни новини

6922
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
Витамини, каква е тази дума по разни сайтове?5.00 от 50 от общо 4 гласували.


Каква е тази дума витамини?

Понятието витамин се заражда през 1912 година, когато американският биохимик Казимир Функ извлича от оризови люспи, вещество съдържащо витамин B1, необходимо за лекуване на болестта бери-бери, като му дава по-късно името "витамин".

Руския учен И.Н. Лунин публикуван през 1880 година обяснява в своя труд нуждата от витамин. До ден днешен ние ползваме около тридесет витамина, които действат активно върху ендокринната система, и други.

Най-много съдържание на витамини има в растенията. Едната група са мастноразтворими витамини, съдържат се най-често в храната, те принадлежат от групите А, D, E и К. Също още съществуват техни сборни А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други групи.

Мастно разтворимите витамини от групи D, Е, К се съдържат и в много плодове и зеленчуци, а в продукти от животински произход можем да намерим тези от А група. Витамин К отговаря за съсирването на кръвта на хората и за нервната и мускулната ни система, в човешкия организъм.

  • Витамин С най-бързо можем да си набавим от цитрусовите плодове, а също и от зелените зеленчуци.
  • Витамин Ц може да укрепи имунната ни система и действа усилващо на образуването на бели кръвни клетки.
  • Липса на Витамин С ни прави лесна плячка на болест и инфекция.
  • Витамин B1 си набавяме от пълнозърнест хляб, свинско и риба.
  • Мускулната слабост и полиневрита са следствие именно от недостатъчния прием на този витамин.
  • Този витамин влияе добре върху нервната система.
  • Чрез витамин В5 се справяме с инфекциите. Него също си набавяме от храни, споменати за витамин Б1.
  • Липсата на някой витамин в организма ви е причина за болести, познати като: авитаминоза и хиповитаминоза, прекомерното им използване се казва хипер витаминоза.

Голяма част витамини използвани в лекарствата, се образуват от химичен и микробиологичен синтез, което означава че са изкуствени. Има много комплекси с минерали и витамини, но най-добре е да изберем витамините от реномиран производител, още повече ако производителя е Български и витамините са с ниска цена. Съвета ми към потребителите е - изберете Българските витамини. Те са достатъчно качествени и добри, а също така са много по-евтини от витамините на чуждестранен производител.Предишна ПВЦ дограмите уверено навлязоха в обзавеждането   Следваща Сайт на производител на мебел в град София

Добави във фаворити

Вход в сайта